Human Movement: het QOL model van Felce & Perry

Met behulp van het model van Felce & Perry beschrijf ik mijn geschreven appearance coolhunts. Dit model beschrijft the quality of life onder vijf verschillende onderwerpen. De onderwerpen zijn: materiële wellbeing, sociale wellbeing, ontwikkeling en activiteiten, emotionele wellbeing en fysieke wellbeing. Deze onderwerpen bevatten factoren die de onderwerpen beïnvloeden. Per sector beschrijf ik mijn coolhunts gerelateerd aan het model van Felce & Perry.

Borderlife

Fysieke wellbeing

Doordat de putten uit verschillende voorzieningen bestaan, zoals een douche, wordt de gezondheid verbeterd van de daklozen door het gebruiken van de putten. Ze kunnen zichzelf verzorgen en schoonmaken en eventueel ook koken, wanneer ze ingrediënten hebben. Zo wordt de gezondheid op het gebied van fysieke wellbeing vervordert.

Materiële wellbeing

De putten zijn voor iedereen beschikbaar, hierdoor wordt het bezit van de daklozen vergroot. Bovendien krijgen ze privacy, omdat de putten individueel gebruikt kunnen worden. De kwaliteit van leven wordt dus verbetert op het gebied van privacy en bezit.

Emotionele wellbeing

Daklozen kunnen zich tevreden voelen na het verlaten van een put. Hierdoor kan de stemming ook op een positieve verbeteren. Op deze manier kan het zware leven een beetje verbetert worden op het gebied van emotionele wellbeing.

 

Floating pods

Fysieke wellbeing

Op het gebied van mobiliteit wordt de kwaliteit van leven verbetert voor de bewoners van Gurgaon. De bewoners kunnen op een makkelijke manier hun bestemming bereiken, zo worden de mogelijkheden van transport vergroot.

Materiële wellbeing

Door de cabines kunnen inwoners gemakkelijk van a naar b reizen. Door het vergrote aanbod in vervoer wordt de kwaliteit van leven verbetert op het gebied van materiële wellbeing (vervoer).

Ontwikkeling en activiteiten

Het nieuwe transport systeem in Grugaon kan gebruikt worden voor verschillende mogelijkheden. Zo kan het gebruikt worden als vervoersmiddel voor werk, vrije tijd en andere activiteiten. Het vervoerssysteem verbetert dus op verschillende aspecten de kwaliteit van leven op gebied van ontwikkeling en activiteiten.

 

The Berlin bike lane concept

Fysieke wellbeing

Door de aanleg van het fietspad worden mensen gestimuleerd om met de fiets naar hun eindbestemming te gaan. Hierdoor wordt hun gezondheid verbetert wanneer zij daadwerkelijk het pad gaan gebruiken.

Materiële wellbeing

Door de gunstige ligging van het fietspad is het voor fietsers een handige manier van vervoer om op de bestemming te komen. Daarom wordt kwaliteit van leven verbetert op het gebied van vervoer.

Sociale wellbeing

Door de verschillende voorzieningen die langs het fietsen gevestigd zijn kunnen er verschillende banden worden opgebouwd. Op deze manier wordt de quality of life verbetert voor de fietsers.

 

Pedtextrians

Fysieke wellbeing

De stoplichten op de grond zorgen ervoor dat ook mensen, die bezig zijn op hun telefoon, ook stoplichten zien. Hierdoor wordt de persoonlijke veiligheid van deze mensen vergroot. Door deze ingebouwde stoplichten wordt de kwaliteit van leven verbetert voor ‘pedtextrians’.

Emotionele wellbeing

Het bouwen van ingebouwde stoplichten laat zien dat men de nieuwe generatie begrijpt en accepteert. Dit kan de generatie een gevoel geven van voldoening. Zo wordt de quality of life verbetert voor deze groep.

 

Are you sitting right now? That’s bad…

Fysieke wellbeing

De alternatieve meubels, die gebruikt kunnen worden in een werkomgeving verkleinen het risico op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Hierdoor wordt dus de kwaliteit van leven verbetert op het gebied van gezondheid.

Ontwikkeling en activiteiten

Deze alternatieve meubels worden vooral gebruikt op scholen en werkomgevingen. Door prettige ervaringen van leerlingen/studenten en werknemers kan deze nieuwe manier van werken ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven wordt verbetert.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s